Skip to main content

Vad Träna hjärna

har betytt

Några frågor till…

Anna Baltyn-Hamilton, 80 år, deltagare i årets omgång av Träna hjärna, Lidingö stad

Hur kom det sig att du sökte till Träna Hjärna?
Under hela mitt liv har jag levt för andra och inte fokuserat så mycket på mig själv. Jag var ett av fyra syskon, arbetade som lärare och de sista åren tog jag hand om min make som var sjuk. När han gick bort kände jag mig mycket dålig. Jag upplevde att mitt minne var påverkat, hade svårt att komma ihåg språk som jag tidigare kunnat. Jag kände mig deprimerad, orkeslös, men ville inte gå till läkaren för att få medicinering.

Av en slump var jag en dag på biblioteket i Lidingö stadshus. I den intilliggande föreläsningssalen strömmade människor i min ålder in. Jag gick in och satte mig. Det var en av Träna hjärnas storföreläsningar och jag blev så förtjust, både i innehållet och föredragshållaren, som jag sedan förstod var samordnare för Träna hjärna. Det var personligt, pedagogiskt och väckte något i mig. Jag fick information om att kunna besöka Mötesplats centrum, en träffpunkt i Lidingö stadshus för seniorer, och anmäla mig till nästa omgång av Träna hjärna, vilket jag gjorde.

Vad har programmet betytt för dig hittills?
Jag upplever att jag har fått livet tillbaka. Jag har kommit tillbaka till mig själv och det finns inte ord som kan beskriva detta. Jag är i ett socialt sammanhang, har någon att prata med, kan ta en kopp kaffe, utväxla leenden. Det var länge jag inte hade något att göra. Ingen mening, men nu har jag det. Det sociala livet är så viktigt. Att kunna komma till Mötesplats centrum är så viktigt. Där kan jag spela schack både för att hålla hjärnan igång men också för det relationella.

Har du kunnat se några förändringar i ditt liv redan?
Jag upplever mig starkare, hittar nya muskler och gör rörelser varje dag som vår tränare visat så fint. Nu har jag även börjat på yoga. Har aldrig gjort detta tidigare, men att vända mig inåt i mig själv känns viktigt.

Jag känner mig inte trött längre och mitt minne har kommit åter. Att få vara i detta sammanhang med engagerade ledare är fantastiskt. Engagerade människor behövs, som kan plocka fram det goda hos andra, att vi kan lite på varandra och hjälpa varandra. Jag önskar att detta sprids till hela Sverige!

Berättat för Katarina Ruben Ahlén, enhetschef Förebyggande stöd, Lidingö stad

Läs mer på Lidingö stads hemsida

”Jag upplever att jag fått livet tillbaka.”

Anna med Elin Larsson, samordnare för Träna hjärna